Landscape Architect & Specifier News

JAN 2015

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: http://landscapearchitect.epubxp.com/i/443081

Contents of this Issue

Navigation

Page 69 of 149

70 Landscape Architect and Specifier News Professional artist Susan Lancaster had a dream for an art studio that opened to an inviting courtyard. She imagined a multifunctional space that would provide room for an art gallery, workspace and outdoor living. Susan also desired an industrial aesthetic, despite the contrasting traditional 1980s ranch architectural style of her home. Landscape designer Melda Clark collaborated with the Lancasters to establish the goals for their side yard and how best to achieve them. The one-car garage conversion to an indoor art studio started the renovation of the space. Double sliding doors frame the corner of the art studio, which allow the artist to be fully engaged with the newly remodeled courtyard. Transforming the narrow, impractical side yard into a multipurpose courtyard was no easy task. The main goals for the side yard were to maximize usable space; create an exhibit space for artwork and storage for art materials; design a covered outdoor living area for everyday use; provide privacy with a gated entryway; and to complete all of these goals with an industrial flair, while still complementing the original architecture. The designated front walkway provides access to the courtyard and leads to the custom wooden garden gate within the brick wall. The architecturally identical brick wall extending from the house solves the privacy concerns and emphasizes cohesion. When entering into the courtyard from the front yard gate, the guest is instantly transported from a traditional front yard to an inviting, yet eclectic courtyard. The vegetable garden is placed just left of the garden gate, situated close to the sitting area and easily accessible from the kitchen. Food is grown in the galvanized steel tubs to accentuate the industrial Above The goal for this ranch- style home in Dallas was to convert a one-car garage into an art studio, and have it look out onto a courtyard. A narrow, unused side yard became the courtyard. The first priority was to block the afternoon sun with a solid patio cover. A custom wooden garden gate leads to the side yard, and a brick wall extends from the house to afford privacy. The patio hardscape is rock- skin stamped concrete and concrete stepping pads with Tejas black gravel joints. PhoTos: MichAel hunTer Texas Art Studio L A n d S c A p e Landscape Architecture by Finelines d esign Studio, Farmers Branch, Texas

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JAN 2015