Landscape Architect & Specifier News

JUL 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: http://landscapearchitect.epubxp.com/i/847612

Contents of this Issue

Navigation

Page 23 of 133

Left: The two custom play structures from Landscape Structures, as well as the GFRC (glass fiber reinforced concrete) climbing rocks, logs and mushrooms situated around the structures, were inspired by nature to help kids get back to their playground roots. The play equipment was also chosen for maximum play value and health benefits. Top, Right: For the fitness area, the community selected mostly static equipment with limited moving parts — chin up bars for upper body, a sit up bench for core, push up bars for upper body and core, plyometric station for cardiovascular and lower body strength, and a cross training machine. To encourage cardiovascular activity, the adjacent loop has distances engraved in the pavement and signage describes the heights of adjacent stairs relative to area landmarks such as the Golden Gate Bridge. Bottom, Right: To meet the community desire for an outdoor performance space, a 24' gazebo from Classic Recreation Systems was placed on the amphitheater. The artificial turf area below is used for both overflow for performances and for informal sports. Continued from page 18 24 Landscape Architect and Specifier News The biggest challenge to solve was creating a multi-use space suitable for all ages, while working with a sloped site. The design uses an amphitheater to retain the hillside, carving out a large terrace area and meeting the community desire for a performance space. Below, a large oval walk becomes the central organizing element of the park. Surrounding the oval are separate areas for each age group: game tables for seniors, an adult exercise equipment cluster, two group picnic areas with large barbeques, a seating area, as well as tot and school age play areas. Nancy Peach, a local artist, painted a mural at the top of the amphitheater depicting the history of Marin City. To meet the need for low maintenance, plant material was chosen not only for its beauty but also for its adaptability and durability. The theme chosen for the playground was nature play to evoke the spirit of the surrounding Golden Gate National Recreation Area. The structures by Landscape Structures incorporate wood and rocks to suggest the natural environment surrounding the community. Acorn and log seats also integrate the nature theme of the overall playground. The matting incorporates small mounds to suggest the adjacent hills and has a stream with fish and frogs to mimic the nearby creeks. The tot lot incorporates a small play structure with a playhouse for imaginative play, slides and climbing structure. Swings and bounce toys help develop balance. In the school age playground, the major structure is a multi-story tree house. The community chose the high structure for a variety of activities, including multiple slides and an assortment of climbers, each requiring different skills. The enclosed playhouse at the top affords opportunities for imaginative play as well as a great view of the San Francisco Bay. Additional structures include swings, seat spinners for balance, and an overhead spinner for upper body development. Since opening in 2015, the park is crowded every day with community members of all ages. This park truly is the implementation of the community vision, culture and heritage. Design Team Owner: Marin Community Services District Prime: The Trust for Public Land Landscape Architect: Royston Hanamoto Alley and Abey (RHAA) Contractor: Robert R Bothman p l a y g ro u n d

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JUL 2017