Landscape Architect & Specifier News

JUL 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: http://landscapearchitect.epubxp.com/i/847612

Contents of this Issue

Navigation

Page 54 of 133

Lacebark elms, set in large cast iron tree grates (Silva Cells), provide shade for the seating areas along the library walkway. The seating tiers of the pond wall and a variety of benches provide opportunities to socialize or reflect at the water's edge. A staircase and a sinuous, accessible walkway traverse expansively planted slopes, replacing the well-worn footpath that linked the Walker Avenue Garage to the library. The new plaza south of the library is atop the pond's large concrete weir. A lighted stainless steel railing surrounds the plaza. The weir was repaired and finished with a custom debris screen along the overflow edge. The plaza's pavers conceal the top of the manhole-pocked weir, while maintaining access to the structure. Passers-by are invited up to umbrella-shaded tables and backless benches that border a life-size chessboard created with contrasting colored pavers. Students use this plaza for impromptu violin concerts, social gatherings and sidewalk chalk campus announcements. Across the pond and contrasting the predominantly linear eastern boundary, an integrally colored, stamped concrete walkway invites pedestrians to meander along the water's edge and abundantly planted hillside. An existing stone retaining wall, extended using matching stone, borders the path as it brings people closer to the pond's surface. The winding path leads through a small circular plaza surrounded by large, locally sourced boulders. These, and additional boulders scattered throughout the landscape, transition steep grade changes, provide informal seating, and serve as accents along the water's shoreline – some of which are only revealed as the water level seasonally fluctuates. A forebay, constructed at the base of the stream outfall near the circular plaza, minimizes sediment accumulation. For periodic removal of sediment, the forebay is lined with a concrete base, colored black to enhance reflections on the water's surface. Iris and Arrow Arum surround the forebay, and its concrete weir is capped with a naturally cascading edge of fieldstone and boulders. July 2017 55

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JUL 2017