Landscape Architect & Specifier News

JUL 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: http://landscapearchitect.epubxp.com/i/847612

Contents of this Issue

Navigation

Page 63 of 133

64 Landscape Architect and Specifier News The Vertical Slice Garden's water features invoke a misty, craggy canyon that comes alive as a shimmering vertical landscape as it manipulates and maximizes the site's scarcest and most valuable resource: sunlight. As light conditions change throughout the day and over the passing of the year, the perception of the garden changes to give a subtle indication of the current time and season. Over time the garden's stone walls will develop patinas that will elegantly signify the garden's age. The project posed unique sequencing challenges in that Landworks' Studio was commissioned for fast-track landscape design after building construction was well underway: at the time of commission, many of the concrete walls, foundations, and footings were already in place. As a result, the design had to adapt not only to the demands of an accelerated construction schedule, but also to the constraints of existing structures. Given the compressed schedule and resultant sequencing challenges, the design process skirted typical shop drawings and mock-ups. In a process that required coordination and cooperation beyond the norm, highly skilled local craftsmen worked directly from diagrams and images of the designer's full-scale foam mock-ups using very few technical drawings to quickly build full-scale mock-ups of stone and plants on site. Following thorough field reviews by Landworks Studio, stone was then quickly quarried nearby, allowing for rapid completion of the project. The garden's success relied on this close collaboration between designer and builder. Inset: The wall's individual stone units were designed to be seen as a composition from afar and singular units up-close. The changing light conditions fluctuate during the day and throughout the year, a sublte perception of day and season. PHOTO CREDIT: ERIC HUNG. Top: At this section of the wall, water cascades down the stone face into the pool and flows over the pool's front edge into a trench drain at the edge of the courtyard garden. A continuous weir located at the top of the wall along the hedge supplies the feature with water circulating from pumps housed within the wall. PHOTO CREDIT: ERIC HUNG. Continued on page 66

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JUL 2017