Landscape Architect & Specifier News

NOV 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: http://landscapearchitect.epubxp.com/i/896368

Contents of this Issue

Navigation

Page 19 of 125

Continued from page 18 p l a y g ro u n d Above: To help create an inclusive play space, an integrated carousel was selected. "It's flush with the resilient surfacing so you're able to get on and off at the same grade," said Sanger. The carousel can be spun from a stationary wheel in the middle or by moving the rails on the outside. Top, Right: The initial public meetings revealed a desire for height in the play structures – one young girl requested a tree house. In lieu of that, the rope climber was selected as the main play structure. "It has a whole variety of heights and different means of moving," said Sanger. "There's all kinds of different ways to use it." Bottom, Right: In addition to an accessible water table where kids can play with the hydraulics, intermittent dams are located along the stream that courses through the playground. "It's not very deep, probably in the neighborhood of 12 to 18 inches depending on where you are, but we added flat bridges as a means for kids to go back and forth and interact with each other as much as possible," Sanger said. the area. "We tried to create a counterbalance to the play apparatuses and increase the more functional aspect of the play space." "It definitely feels a lot bigger out there today than it did with the previous play pieces out there," he noted. Water was incorporated into the playground as well. "There used to be an old brook that ran through the site many years ago," said Sanger. "We created this play stream that follows the natural grade of the site, but introduced some other elements." The stream, which is made of round beach pebbles set in mortar, is about 4 feet wide and about 30-40 feet long, but has a grade change of about 2 feet in its course. Healy Playground is situated within a larger park that includes a pool facility as well as athletic fields. "We added some birch trees to the back side of the pool," said Sanger. "We also planted some new lawn on the back side so there's a little bit of play on turf in there." Additionally, plantings were installed along sidewalk edges to help separate foot traffic from vehicular traffic in the driveway and parking areas. "At the end of the day, we're really trying to create an environment that the neighborhood will embrace," Sanger said. "The more that we can have them take ownership, the more successful the project is going to be." "We bring what we can and what we know to the table, but we work with the community to make it really special," he concluded. Team Owner – Boston Parks and Recreation Department Landscape Architect – Copley Wolff Design Group Civil Engineer – Bryant Associates Inc. General Contractor – Fleming Brothers Inc. Surveyor – Precision Land Surveying, Inc. Materials Iron Age Design – Bridges and grates DuMor – Benches and tables Plants Betula Nigra River Birch Fargesia Rufa Sunset Glow Clumping Bamboo Hakonechloa macra 'All Gold' 'All Gold' Hakone Grass Miscanthus sinensis 'Zebrinus' Zebra Grass Phyllostachys nigra Black Bamboo Pachysandra terminallis 'Green Sheen' 'Green Sheen' Japanese Spurge 20 Landscape Architect and Specifier News

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - NOV 2017