Landscape Architect & Specifier News

NOV 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: http://landscapearchitect.epubxp.com/i/896368

Contents of this Issue

Navigation

Page 46 of 125

planted garden. The plan was composed of simple forms that were engaging, warm and comfortable. Hardscapes were kept to a minimum and would be enhanced by vibrant mass plantings. Each component had engineering and drainage problems, the result of the poor soils found throughout the property. The landscape architect coordinated pier and structural engineering for the auto court retaining walls and grand staircase. Fifteen foot deep steel piers had to be driven into the ground to support the retaining walls and provide support for the concrete foundations. The crushed granite auto court was designed with an extensive underdrain system, as the water table was quite shallow and required 18" of stone base. The stormwater design was also complex: Underground cisterns had to be installed in two locations on the property to handle runoff from new and existing impervious hardscapes. "We couldn't afford to lose land with a traditional basin and the wetland area was off-limits," Dziurdzik explains. The design for the front walls needed to match the stone on the house. Stone wall mock- ups were completed and reviewed by the landscape architect for color, size and texture. The wall stone coping was 3" thick and consisted of horizontal and vertical curves. The fabrication and install was complicated, requiring Dziurdzik to work with Eden Valders Stone and the Top, Right: The lower terrace offers cozy seating around a rough hewed stone fire pit, with a backdrop of a tiled pool fountain with a vintage bronze ornament. The landscape architect selected the pool tiles and designed the water to flow to a lower pool on the back pool wall. Indirect lighting gives the stone walls a warm glow and does not compete with the fireplace. Bottom, Right: The dining terrace was sized to accommodate 100 plus guests. The dining table was placed under the oversized hardwood pergola to take advantage of the views out to the native gardens while maintaining a view to the pool. The elaborate kitchen accommodates a commercial sized grill for preparing meals, a refrigerator and storage space. The countertop is polished buff Valders limestone with accent lighting under the wall cap. November 2017 47

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - NOV 2017