Landscape Architect & Specifier News

NOV 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: http://landscapearchitect.epubxp.com/i/896368

Contents of this Issue

Navigation

Page 48 of 125

Above & Inset: The pergola's hardwood beams span nearly 24 ft. in each direction and were cut with traditional joinery and custom steel connections. The beams are connected with custom steel powder coated hangers and are stained yearly to keep a consistent dark umber color. November 2017 49 to allow for all kinds of sporting and swimming activities. The pool size was determined by the length of the house and needed to be visible from the living and dining rooms. The pool and tanning shelf contrasts with the limestone terrace by using blue tinted glass imported from Italy. The glass mosaic tile adds a beautiful touch to the pool. At sunset the tiles have an iridescent glow. The pool's water elevation was set at the terrace grade with a very tight quarter inch tolerance. This zero edge detail had to be carefully coordinated with the adjacent terrace concrete slab and pool wall. The landscape architect determined the mortar and slab thickness to make the pavers flush with the pool coping. The opposite side of the pool has a 3' vanishing edge that flows into a lower trough. The native prairie garden can be seen across the pool and over the vanishing edge, offering a superb view of 4 years of planting effort. The tanning shelf is connected to the pool with a series of steps and is enclosed with an interior glass veneered wall. Six inches of water is maintained here and is used for sun bathing or relaxing in the shade under an oversized umbrella. The spa is separate from the pool and takes on a minimalist approach as the shape is square and appears to be a glass cube floating above the terrace. The spa was designed to accommodate 12 adults and is always a popular hang out with the owner's teenagers and friends. Towels and sandals are neatly tucked in stone cubbies several feet away. The landscape architect designed the lower terrace as a quiet respite from the pool and higher terrace. It's a surprise for guests to walk down the terrace steps and find a completely different room with a feel that's different from the higher terrace. The limestone terrace is set on sand to allow informal seating around a rough- cut circular gas starter wood-burning fireplace. The fireplace is

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - NOV 2017