Landscape Architect & Specifier News

SEP 2018

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/1024685

Contents of this Issue

Navigation

Page 15 of 133

Continued from page 14 h a rd s c a p e s 16 Landscape Architect and Specifier News transitioning the grade. Finished plaza surfaces consist of resurfaced concrete cap, concrete pedestal pavers, ipe wood pedestal pavers and synthetic turf. Layout A series of outdoor rooms were created in a geometric fashion so that they are not only functional but also visually striking when seen from the residences above. The courtyard is private, intended solely for the residents of the Rivington. Controlled access is established via ipe-clad walls and decorative metal gates at streetscape entries. Lush vegetation has been introduced to the courtyard and has completely transformed its aesthetic. Sitting walls, curbs and building foundation walls serve as planters for imported soil, which supports the wide range of garden plantings. Deciduous trees, evergreen shrubs, perennials, ornamental grasses and groundcovers provide the visual interest and definition for the outdoor rooms. The Place to Be Each of the three apartment buildings on the property now offers an outdoor lobby-lounge equipped with comfortable site furnishings, fireplaces and lighting. Intimate seating nooks placed throughout the courtyard are great spots for an early morning read or an evening conversation. Other features in the plaza include an outdoor kitchen with communal dining, bar seating and BBQ grilling stations, all styled in an industrial theme with hardscape aspects such as metal panels and concrete countertops. Corn hole and bocce are popular games featured in the courtyard, and families can often be found enjoying the camaraderie of a friendly competition. On warm summer nights, an outdoor movie wall provides evening entertainment. The Rivington complex is a prime example of how a dull space can be transformed with the right details. An amenity that was originally avoided by residents has now become a popular, comfortable area that inspires community and activity. Above: The details of the communal dining area make a nod to Hoboken's industrial past with the use of corrugated metal panels, concrete countertops and Edison bulb string lights. Top, Right: Through the use of sitting walls, ramps and steps, severe grade change in the courtyard was creatively addressed to provide for level, functional and well-appointed outdoor rooms without inconveniencing residents with different abilities. Bottom, Right: A selection of finishes were provided for the courtyard floor, here including a pedestal-supported ipe tile, which frames a specimen weeping willow, raised above the dining and dance floor.

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - SEP 2018