Landscape Architect & Specifier News

SEP 2018

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/1024685

Contents of this Issue

Navigation

Page 37 of 133

38 Landscape Architect and Specifier News A Fun Salute Continued from page 36 In the case of Veterans Park, the play area measured about 50 square feet. The city's directions included providing as much play value as possible with the thematic spin of honoring military veterans – all to replace a 25-year-old piece of equipment. "You have a number of variables, constraints that you have to stay within from a reality standpoint," Rogers explains when describing the design process. "And then once you do the rendering, they can give comments such as modify this. In this particular case, they didn't. I guess we hit it right on the button, the first time out." So the pool of designers at the equipment manufacturer and the team at Coast, communicating through a web-based program, laid out a play structure with two slides, a flex climber, wiggle ladder, bongo panels, and lots of military images, insignia and messages – some of them modified from other projects that the manufacturer had done. A climbing and imagination-play piece in the form of a jet was placed next to the play structure. Down the way from it in this linear-shaped park, they added a net climber and a half dozen fitness stations. All of it had to be ADA compliant. Below: A bongo panel was added to the design as a tribute to the military marching band tradition. Above: To create the silhouette of this iconic image from World War II, the equipment manufacturer's proprietary process, Digifuse, in which a photo image is fused onto a steel panel, was used. This provides crisp, clear images without having to use paint or stencils. Bottom, Right: The project also included a half dozen fitness stations targeted for 13-year-olds and up. A slope greater than 2 percent presented a bit of a design challenge but was solved by including 18"-deep curbing for the fitness boxes. The team from Coast conducted a job walk with the city prior to construction and they had a few minor job changes, which were easily accommodated according to Rogers. Also included in the turnkey proposal was the manufacturer's certified installer, Tot Lot Pros, which Coast relies on frequently, and in the end "the city loved it and if the city is happy then we are happy," Rogers sums up. "And we have been invited back to (participate in) a two-park RFP."

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - SEP 2018