Landscape Architect & Specifier News

SEP 2018

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/1024685

Contents of this Issue

Navigation

Page 57 of 133

58 Landscape Architect and Specifier News Playground in the Sky Continued from page 56 Team List: Landscape Architect: RKLA Studio Landscape Architecture LLP Architect: Murphy, Burnham, & Buttrick Architects Contractor: Eurostruct Inc. Structural Engineer: Robert Silman Associates MEP Engineer: Buro Happold Lighting Design: Melanie Freundlich Lighting Design Code Consultant: William Dailey Consultants Radiant Heating Engineer: Buro Happold Consulting Engineers P.C. Graphic Design Consultant: Emphas!s Design Photography: Frank Oudeman | Francine Fleischer The perimeter fern plantings complement a 120-square-foot living wall full of low light and understory plants that runs the length of the garden room. The wall has become one of the more iconic and beloved elements within the whole play deck, with the school showing an ongoing commitment to the maintenance required to ensure the success of the wall in this challenging environment. The special nature of the space is enhanced with wood decking and moveable curved wood benches that can be configured for quiet play or a small group demonstration. A centrally located Littleleaf Linden tree in a large round planter anchors the garden room and reinforces the vertical openness of the landscape. The all-encompassing design of the play deck achieved the school's goals of providing varied, immersive environments for year-round use with unique, interchanging playground equipment. The native plantings selected to provide rich visual interest with colors, textures, tastes, and smells that change with each new season aim to foster an interest in, and appreciation for, the natural world. With the completed play deck, St. Hilda's and St. Hugh's students can grow, learn, and play outside the classroom as well as inside. Top: The existing steel cage was reconfigured and lightened with a new coat of white paint and chain link. Cloudscape patterns printed on outdoor woven shade cloth and stretched over the chain link sidewalls block views of neighboring apartment buildings while enlivening the atmosphere with an artificial blue sky even on dreary days. PHOTO: FRANK OUDEMAN / OTTO Above: A steel cage previously enclosed the whole outdoor space. Students had no access to plants, natural materials, or varied play experiences. PHOTO: RKLA STUDIO

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - SEP 2018