Landscape Architect & Specifier News

NOV 2018

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/1045823

Contents of this Issue

Navigation

Page 42 of 125

also renovated for a dramatic view from the home's living and dining rooms. The clients wished for the planting choices to focus on succulents, and they asked the team to avoid some specific color choices in the landscape. The landscape design team came up with a drought tolerant plant list heavy on succulents and low maintenance plantings in terms of pruning and fertilization. The use of drip irrigation was also employed. Animal House Access to the alpaca stables for hay and other needs required a new access way to be planned, and this was joined with a guest entry and portal of corten steel to serve dual functions. In addition to the alpacas, Barkley the dog also required a quick and convenient place for his outdoor business. The front yard with a small, dedicated spot for him became the most logical place. As this area is on the same living level as the main social spaces along with the entryway, the clients can quickly access his area and clean up as needed. Conclusion The completed landscape showcases unexpected materials, dramatic contrasts in texture and form and highly accessible and functional social spaces. The project addressed the clients' unique needs, and the added elements were designed in a fashion that created utilitarian spaces in areas not usually thought of as functional. Team List: Design Firm – Robert Mowat Associates Designer – Robert Mowat Landscape Staff – Nieve Nielson; Taeko Kawasaki Structural Engineer, In-House – Ahsan Kushkaki, PE Landscape Contractor – Anshutz Landscape Above: One problem that occurred during the design process was how to keep the tree top views close to the outdoor spaces. This was solved by an Ipe wood deck with Redwood posts painted white, providing support for a Cable Rail System handrail. PHOTO: ROBERT MOWAT ASSOCIATES Middle: In the narrow side yard, a social space was carved out beneath an existing Redwood for seating, food prep and a BBQ cook top. PHOTO: ROBERT MOWAT ASSOCIATES November 2018 43 "The landscape design became a study in light, shadow, texture, color and forms."

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - NOV 2018