Landscape Architect & Specifier News

JAN 2019

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/1068710

Contents of this Issue

Navigation

Page 13 of 117

Continued from page 12 h a rd s c a p e s 14 Landscape Architect and Specifier News that keeps the soil highly organic and provides opportunity for stormwater to enter the ground, rather than just being piped directly offsite. An extensive native plant palette of trees, shrubs and perennials were utilized to provide pollinator habitation and increased stormwater infiltration. An irrigation system was provided to establish the plants, and will remain as a failsafe during prolonged periods of drought. Inspired by the picturesque beauty of Forest Park, the designers have created much more than just a parking lot. This dynamic space compliments the variety of green spaces throughout the park, and improves water quality downstream from the site. Plant species selection was also inspired by some of the Missouri native prairie, savanna, and forest landscapes in the park. Care was taken during construction to protect and preserve several landmark trees near the perimeter of the parking lot, some of which are over 100 years old and provide roosting habitats for the park's local owl population. New canopy trees are maturing nicely to provide shade and reduce heat within the parking lot. A Hangout Spot for Pedestrians The western half of the asphalt parking lot has been programmed for pedestrian-friendly festivals and events. Multiple utility hookup locations provide power and water to market vendors and food trucks alike. This large plaza also provides a spot for visiting commercial buses and RVs to park within Forest Park, a large tourism draw for St. Louis. Additional landscaped islands break up the parking spaces and direct vehicular and pedestrian circulation in a clear and well-defined manner. New curbed islands and 10-foot-wide concrete sidewalks create an accessible and safe route for pedestrians. A serpentine concrete walk was also used near the theater's southern entrance to create small pockets of lawn picnic space for ticketholders. An additional pedestrian connection was also provided from the southwest corner of the site off Union Drive. This $3 million project was funded by Forest Park Forever and will serve the needs of The Muny and Forest Park for decades to come. The Muny finally has a parking lot that is reflective of their stellar theatrical performances. Bottom, Right: The landscape architects utilized an extensive native plant palette including an estimated 100 trees, 850 shrubs and more than 4,000 perennials. Right, Top: Local "Meramec" gravel was used in 12" stone diaphragms on the steep side slopes of the bio-retention cells to help dissipate stormwater inflows and reduce erosion. Left: There are 30 area/ street light poles situated throughout the parking lot to illuminate the space for both parking and events.

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JAN 2019