Landscape Architect & Specifier News

JUN 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/835218

Contents of this Issue

Navigation

Page 37 of 141

38 Landscape Architect and Specifier News MacArthur Continued from page 36 DHSES) to determine the best solution for restoring the flood damaged site, and where best to locate the new building. The Susquehanna River through the Binghamton area has been very susceptible to flooding over the years. Managing storm water on site and reducing runoff were foremost in the design criteria. Various options were reviewed. Floodwalls were considered, but deemed aesthetically detrimental and cost prohibitive. The old school building had been set back 150 feet from the street and was about 5 feet below street level! To help prevent future flood damage, it was decided to site the new school building closer to the road. This accomplished two things. It elevated the building 3 feet above the 500-year flood elevation. Second, by being closer to the street, the building had a better street presence and fit more appropriately within the neighborhood. The main part of the building containing the school community infrastructure—the library, gym and cafeteria—was placed along the street frontage. The classroom wings were elevated on piers 6 feet above the 500-foot flood elevation and projected from the main building toward the river. The site was extensively regraded. Great care was taken to ensure that future floodwaters would not flow down to other properties. Displacement models were run to verify that the volume of floodwater on site in the existing condition remained on site in the proposed condition. Compared to the original site, impervious surfaces were reduced and the majority of storm water is now stored and treated on site within 9 bioretention areas. A horizontal, subsurface flow wetland was added to treat and reduce storm water runoff prior to discharging off site. Native wet soil tolerant plants were selected to recreate a sustainable river basin plant community. To restore the habitat, the site features a native low-maintenance plant palette. Many existing trees and shrubs were saved and transplanted from the old site into the new MacArthur site. Porous bonded-stone stream bed swales are located between the classroom wings. When it's not raining, the swales emulate a dry streambed. Playground under Classroom Wings Playscapes were developed for the various age groups. They are mainly located underneath the classroom wings to maximize use of the site. The classroom wings essentially act as shades and protect the students from getting wet on inclement days. Team List Lead Architect: Ashley McGraw Architects Consulting Landscape Architects: Appel Osborne Landscape Architecture Building System Dynamics Engineering Buro Happold Engineering Hulbert Engineering and Land Surveying Jennings Environmental Sack and Associates Engineering Contractors Evans Mechanical G. DeVincentis & Son Gorick Construction Co. LeChase PS&V Schuler Haas Electric Tower Roofing Welliver Select Manufacturers 'Boardwalk' benches, 'Apex' receptacles, 'Bike Garden' bike racks: Forms+Surfaces Trench Drain Grates: Iron Age Designs: Play Equipment: Parkitects Inc./Landscape Structures Inc. The community access trail is paved with bonded porous natural stone held in place with aluminum edging. The thickness of the stone surface coupled with load support grids under the stone and the adjacent lawn areas allow fire truck access. The custom amphitheater structure was constructed of reclaimed steel beams from the school demolition. The "stage" is a circle of permeable pavers. Boulders were placed for informal seating. The pedestrian-scale pole lighting has 'Bounce' LED luminaires. Continued on page 86

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JUN 2017