Landscape Architect & Specifier News

JUN 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/835218

Contents of this Issue

Navigation

Page 60 of 141

The University of New Hampshire (UNH), founded 1866, is a public research university. The Durham campus comprises six colleges, with a seventh college at the Manchester campus and a school of law at the Concord campus. UNH is the largest university in the state, with over 15,000 students at the three campuses. Woodburn & Company provided landscape architectural design services to the University of New Hampshire at Durham for the redesign of Conant Courtyard. The courtyard serves as an important crossroads at the center of the UNH campus. The space is surrounded by some of UNH's most historic and handsome architecture, including Conant Hall, Hewitt Hall, Spaulding Hall and the recently renovated Demerit Hall. Prior to the new courtyard design, the space was a sad collection of asphalt, gravel and compacted soils in which vehicles parked haphazardly and bike parking sat in the center of a sandy triangle. The challenge was to design the area to be an active gathering and pedestrian space in keeping with the character of the surrounding architecture, while accommodating varied and necessary uses such as service parking, accessible parking, fire access, bicycle parking and an existing food truck. The intended separation of vehicular and pedestrian uses needed to be clear, with the accent on a handsome, inviting central gathering area. With the courtyard surrounded by classrooms and offices that look out onto the space, its function, design and appearance were all equally important components. The courtyard is essentially a "village square," the crossroads where pathways and "streets" converge; a place where people meet, stop, eat and relax. The Conant Courtyard at the University of New Hampshire (founded 1866) is surrounded by historic and handsome architecture. The campus food station anchors the roundabout. 'Hollandstone' paving stones give the roundabout and adjacent Spaulding Court the traditional look of brick, but the durability of concrete. The paver banding is a granite blend. The picnic tables are from Wausau Tile. June 2017 61 Cona nt Courtyard REN OVATION University of New Hampshire, Durham Landscape Architecture by Woodburn & Company PHOTOS BY ROB KAROSIS EXCEPT WHERE NOTED

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JUN 2017