Landscape Architect & Specifier News

JUN 2017

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/835218

Contents of this Issue

Navigation

Page 61 of 141

62 Landscape Architect and Specifier News Continued on page 64 As part of any thorough design of a village center, there was public participation and input. Stakeholders and users had the opportunity to voice their vision for the space. The designers met with stakeholders and users prior to initial design work and periodically throughout the design work to obtain their ideas, see the space through their eyes and gather input for the proposed design options. Adjustments and refinements to the designs were made, reflecting comments from faculty and staff, students, the school's grounds and roads department, and even the owner of the food truck. The Design Woodburn & Company prepared multiple design scenarios with three- dimensional drawings, along with budget studies and construction documents. The resulting design created a centrally located brick paver plaza that is furnished with tables and benches conducive to eating, socializing and taking quick study breaks. The food truck anchors the plaza, located in a niche where its associated seating and line for service Left: Bike racks are essential to a college campus. At the UNH, the bike racks are alumni designed and student built. Ken Fuld, dean of the UNH College of Liberal Arts co-opted the idea of Des Moines, Iowa's sculptural bike racks. For Conant Plaza, Kayla Granoff, class of 2014, designed "Reclaimed," bent metal, vine-like forms fabricated by students in the art and art history departments. Above: An ample number of cast aluminum benches (446 series from DuMor) are spread throughout the Conant Courtyard. Team Owner: University of New Hampshire, Durham UNH Facilities Construction, Ritzman Lab UNH Architect/Campus Planner: Doug Bencks UNH Project Manager: Mark Geuther Landscape Architecture: Woodburn & Co. Civil Engineering: Joe Persechino, Tighe & Bond General Contractor: Jake Tetreault, JTI Construction Landscape Contractor: Mike Graves, Piscataqua Landscaping are away from the path of pedestrians and fire access. Service access, accessible parking and bike racks are located on the far side of a large island of seasonal plantings that buffers the plaza area. The bike racks are sculptures provided by the UNH Art department as student work. Geometries and turning radii were studied and evaluated to allow access for fire trucks through the central space in the event of a fire or other emergency. Service vehicles and those needing accessible parking spaces use the access way along the face of Conant Hall, separated from the gathering space by a landscaped island. The service vehicles loop around Conant Courtyard to access the loading dock at Diamond Library and continue around the building to exit the area. This separation of vehicular usage created spaces where pedestrians feel comfortable and are safer. Key Points • The Conant Courtyard renovation was designed to provide a central gathering and through space that reflects and enhances the character of the surrounding buildings. Materials, lighting, furnishings and plantings where chosen to harmonize with the architecture and provide a

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JUN 2017