Landscape Architect & Specifier News

JAN 2018

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/923105

Contents of this Issue

Navigation

Page 45 of 133

46 Landscape Architect and Specifier News The design team established an overall design motif, a repetition of bands that dissect the site from north to south, starting on the west and moving east. As we repetition breeds innovation, growth and change, which is symbolized by the pavement beginning to splay in different directions. This symbolism activates the space and begins to create opportunities for interaction as well as establishing an aesthetic that was translated into applications within the building, much like the change one makes to their workout routine. The design aesthetic harkens back to other outdoor spaces on campus, using similar materials, Pine Hall clay brick pavers, locally sourced Mount Airy granite pavers and quarried blocks, to name a few. Other traditional campus standard features were paired with more contemporary pieces in artful ways, like the campus standard site furnishings and the Brazilian hardwood boardwalks. With Greensboro being a National Pollutant Discharge Elimination System (NPDES) Phase 2 city, the site needed to adhere to NPDES stormwater management requirements. The design aesthetic, paired with stormwater management solutions and campus design best practices, helped to provide the structure for the large, multiple tiered bioretention cells necessary to meet the NPDES Phase 2 requirements. The landscape architect and civil engineer worked closely to create this sophisticated solution, keeping the function and aesthetic goals in mind. The bioswales more than met the requirements for the removal of total suspended solids (85% removal) and the reduction of the peak runoff discharge from the developed site to less than the predevelopment rates for the 1-yr, 24-hr design storm. The bioretention cells contained extra storage volume to also detain runoff from the 2-year, 10-year and 100-year design storms to negate the impact of the Nine granite blocks (2'x4'x3') at the entrance plaza demarcate the north bioretention "cell." The benches, trash and recycling receptacles are from Victor Stanley (Ironsites SD series). PHOTO: IRIS 22 PRODUCTIONS Continued on page 48

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JAN 2018