Landscape Architect & Specifier News

JUN 2018

LASN is a photographically oriented, professional journal featuring topics of concern and state-of-the-art projects designed or influenced by registered Landscape Architects.

Issue link: https://landscapearchitect.epubxp.com/i/995789

Contents of this Issue

Navigation

Page 53 of 133

54 Landscape Architect and Specifier News Human Nature developed a site master plan for the Teachers-Dyer Complex in 2004, but the site portion of the project was put on hold until phase II of the building renovations was completed in 2012. Construction documents were completed in 2014, and the site construction and final phase of the building renovation were completed in July of 2016. The site's new design vocabulary expresses the materials and character of the historical buildings. The central courtyard is conceptually organized based on left and right brain functionality. Therefore, one half of the courtyard is more hardscape and geometrical (left brain), and the other part is more softscape and contemplative (right brain). Garden courtyards around the buildings provide outdoor spaces of various scales that can comfortably accommodate use by people, small groups, classes and large gatherings. The central courtyard's main walkway opens up toward the new building entry and creates a plaza for larger gatherings. The entry plaza is bordered on one side by continuous brick and limestone seatwalls, called the Topographic Seam, that step up the slope to provide amphitheater-like seating for classes. On the opposite side of the entry plaza, a sunken classroom is nestled around a bosque of four baldcypress trees that will, in time, make the space feel more intimate and less exposed. A separate, smaller sidewalk connects the sunken classroom to the Scholar's Grove, an open lawn panel surrounded by lush plantings and populated by three groupings of Shumard oaks and custom precast concrete benches engraved with inspirational quotes. Two heavily planted rain gardens in the middle of the courtyard capture and cleanse stormwater before conveying to an underground storage tank below the sunken classroom. Above: Site amenities include stainless steel backless benches with black powdercoated arms/supports, and one- piece table/chair picnic tables. It was imperative the site acknowledge and complement the architectural character of the buildings, but also follow the design guidelines established by the campus master plan developed by Hargreaves Associates and approved in 2000. As part of a large design team led by Champlin Architecture, the Cincinnati landscape architecture firm Human Nature interviewed university and college staff to gain a better understanding of their specific needs and aspirations for the site. Cincinnati Continued from page 52

Articles in this issue

Archives of this issue

view archives of Landscape Architect & Specifier News - JUN 2018